Mindfulness

Mindfulness gaat over ‘meer aanwezig zijn bij je ervaring van het moment’ of, zoals Jon Kabat- Zinn heeft gedefinieerd, ‘mindfulness is gericht aandacht geven in het hier en nu zonder te (ver)oordelen.’

Mindfulness beoefenen is een proces van bewust worden van je automatische patronen.
Je gaat de dingen, die je in dagelijkse leven als vanzelfsprekend beschouwt, bewust ervaren alsof je ze voor de eerste keer ziet, doet of beleeft. Je lichaam bij het wakker worden, de waterdruppels onder de douche, de sinaasappel bij je ontbijt en ga zo maar door.
Zo ga je niet alleen de dingen maar ook de gevoelens, de gedachten, de emoties en jouw reacties op deze gevoelens, gedachten en emoties bewuster beleven.

Mindfulness gaat ook over ‘zonder te oordelen’. Je kent misschien wel die kritische stem in je hoofd die continu alles in de gaten houdt en zegt dat je het -weer- niet goed doet of dat je het toch niet kan. Deze criticus zorgt er voor dat je gaat piekeren, malen en in gedachten kringetjes blijven lopen.
In de definitie van Jon Kabat-Zinn is deze criticus ook gecoverd: ‘zonder te (ver)oordelen’. Het mag wel, oordelen, maar wees je daar dan ook, op een vriendelijke manier, bewust van.

Floralialaan 41 | 1402 NJ | Bussum

06-29 16 54 60

info@karinbrunt.nl

 

 

Fotografie: Nicole Veldhuis & Marianne Ulrich

Blijf op de hoogte en schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Invalid Input
Invalid Input
Invalid Input
Wat zijn jouw interesses?
Invalid Input

Top