­

Blog

Rust hebben, even niets, iets leuks voor jezelf doen, heb jij daar tijd voor of zit jij vast in de dagelijkse hectiek van werk, gezin en andere verplichtingen?

Ben jij iemand die tussen de bedrijven door op de fiets, nog even snel je mailing doorneemt? Op je werk voor iedereen beschikbaar is, je liefste glimlach voor baas, collega’s en klanten bewaart maar thuis moe en chagrijnig is?
Let op!

De hele dag in je ‘ik moet en ik zal’- modus staan is behoorlijk vermoeiend. Zijn de mensen om je heen al aan het mopperen of ben jij het zelf inmiddels al meer dan zat?

Rust hebben, even niets, iets leuks voor jezelf doen, heb jij daar tijd voor of zit jij vast in de dagelijkse hectiek van werk, gezin en andere verplichtingen?

Ben jij iemand die tussen de bedrijven door op de fiets, nog even snel je mailing doorneemt? Op je werk voor iedereen beschikbaar is, je liefste glimlach voor baas, collega’s en klanten bewaart maar thuis moe en chagrijnig is?
Let op! De hele dag in je ‘ik moet en ik zal’- modus staan is behoorlijk vermoeiend. Zijn de mensen om je heen al aan het mopperen of ben jij het zelf inmiddels al meer dan zat?

Hoe zou het zijn als er wat meer balans kwam, bijvoorbeeld tussen werk en thuis, tussen doen en zijn, tussen alle aandacht voor de ander en helemaal geen aandacht voor jezelf.
Hoe zou het zijn als jij je op je werk wat meer gaat uitspreken, ja, ook de vervelende dingen, en thuis weer meer kan lachen, als jij bij een probleem niet gelijk in de oplossing schiet maar rustig achterover leunend in mogelijkheden denken kan?

Niet voor jou weggelegd? Zeker wel!

vrouwenhoofd

Welke stappen moet jij daar voor zetten:

  • bewust worden van jouw pijnpunten, wat triggert jou, waar is jouw omslagpunt
  • bewust worden van je kritische ik, waar ben jij (over)verantwoordelijk, waar mag jij loslaten
  • bewust worden van het verschil tussen je ‘ik moet en ik zal’ en je ‘in rust zijn’- modus
  • bewust worden van je behoeften en verlangens, wat wil je bereiken, hoe wil jij je voelen
  • bewust worden van nieuwe mogelijkheden, je hebt elke keer een keuze

Waar loop jij tegen aan, voel jij wanneer jij anderen over je grens laat gaan, geef je dat aan?

Ben jij je bewust van die stem die altijd zegt dat je beter je best moet doen, hoe hard je ook werkt, hoe goed je ook voor alles en iedereen zorgt?

Ken jij momenten van niets doen, een keer onbezonnen gek doen? Voel jij het fysieke verschil tussen spanning en ontspanning? En het mentale verschil?

Wat zijn jouw dromen? Voor over 5 jaar en welke voor dit moment? Hoe voel jij je?
Ben je blij, gestrest, verdrietig, ben jij je bewust van hoe jij je voelt?

Elke dag, elk uur, elke minuut heb jij een keuze, kan je kiezen of je ergens bovenop springt, of dat je eerst luistert, stil bent en daarna in actie komt of juist helemaal niets doet.

Hoe dat is? Nou, heel fijn en ik kan het zeggen!
Maar het gaat niet vanzelf, zeker niet als je dit al jaren zo doet. Dan zit het in je bloed. En dan vraagt het jouw bewustzijn en ‘alert erop zijn’ om de verandering door te voeren. Niet in één keer doorgevoerd maar gewoon rustig, stapje voor stapje.

 Voor jezelf zorgen, wacht niet tot een ander het voor je doet! Jij moet het zelf doen!

Waar wil je beginnen? Misschien eerst eens kijken waar jij blij van wordt, waar krijg jij energie van?

Is het met schilderen? Te gek, haal de papieren en stiften tevoorschijn, koop een groot doek en leef je uit, of schrijf je in voor tekenles en krijg inspiratie van de anderen.
Is het met zingen? Stop met alleen zingen onder de douche maar laat je horen, neem zangles, ga op een koor. Als je ergens blij van wordt, zo is mijn ervaring, is het van zingen!
Of maak een wandeling, lees een boek, ga naar een museum.

Of begin met de kleine dingen.

Stop even met lezen en kijk eens om je heen, waar ben je, wat zie je?
Kan je kijken alsof je alles voor de eerste keer ziet? Zie je hoe het licht in de ruimte valt, zie je de fijne lijnen van de bloemen? De krant op de tafel, de kaarsen op de schoorsteenmantel?
Adem een paar keer rustig uit en in.

Hoe was dat? Neem een kop koffie erbij of heb je liever thee, en o ja, vergeet niet bij het opstaan, bewust op te staan, naar de keuken, inschenken, ruik je de geur? Bewust weer terug op je stoel, blijf je wel doorademen?!

En nu je ogen dicht, toe maar. Wat voel je, voel je je zitvlak op de stoel, je voeten op de grond? Voel je de adem bewegen, bij je buik, in je flanken of voel jij het op een andere plek?
Ik word er helemaal rustig van. Jij? Misschien niet, dat is ook goed, misschien duurt het je al weer te lang, is niet erg. Het is goed dat je het opmerkt.

Muziekje dan? De radio aan of liever je favoriete muziek? Hoor je de verschillende instrumenten, luister eens naar de tekst, zing je lekker mee of ga je liever dansen?

heide

Het hoeven geen grote dingen te zijn, welnee, als je de dingen die je doet bewust doet, is het al voor jezelf, daar zit jouw winst.
En al die momenten bij elkaar opgeteld gaan je helpen, geven je rust, zorgen voor een fijn gevoel. En maken je op den duur bewust van de behoefte om wat langer de tijd te nemen voor jezelf. En als het zover is dan kan je dat.

Ga er voor, je kunt het!

Karin

­