­

Blog

Stel je voor dat ik je de eerste zangles een boek over de ‘fysiologische werking van de stem’ zou geven met het advies dit eerst te lezen en daarna terug te komen. Zou ik je dan weer terug zien?

De meeste mensen zien zingen niet als iets wat je uit een boek kunt leren maar als iets wat je in de praktijk al doende leert. Bijvoorbeeld in een koor. En als ze dan in de praktijk ergens tegenaan lopen, moeite met hoge noten, te weinig adem, hees aan het einde van een repetitie, dan word ik, of één van mijn collega’s, gebeld. Overigens zijn er ook een heleboel zangers die niet aan de bel trekken en jarenlang op dezelfde manier doorgaan of zelfs stoppen met zingen.

Ik heb lange tijd gewoon op gevoel gezongen. Totaal onbewust van wat ik deed en waarom het dan weer wel en dan weer niet lukte. Als ik een keer niet lekker was of me ‘niet goed’ voelde kon ik gelijk niet meer zingen. Tot ik bij een docente kwam die mij leerde dat leren zingen hetzelfde is als een instrument leren bespelen en ik van haar de ‘handleiding’ van mijn zanginstrument kreeg. Sindsdien ben ik bewust voorstander van een balans vinden tussen ‘weten hoe het werkt’ en ‘voelen en ervaren’.

Dus toch maar eerst de handleiding doorlezen?

Het schema:

handleiding bij je instrument 1

De eerste zangers, eeuwen geleden hadden helemaal geen kennis van de werking van het stemapparaat. Er waren nog geen high-tech onderzoeken gedaan, er waren nog geen filmpjes te zien op youtube. De zanger koppelde terug wat hij voelde en hoorde, de docent koppelde op zijn beurt terug wat hij hoorde en wat hij zag en zo ontstond een eerste ‘methode’.
In 1854 onderzocht de Spaanse zangpedagoog Manuel Garcia met behulp van een laryngoscoop de werking van de stembanden, officieel stemplooien genoemd. Hij schreef zijn bevindingen op en je zou kunnen zeggen dat hier de eerste lesmethode op papier kwam.

Nu zie je in het schema dat de kennis van de fysiologie naar beide kanten een stimulerende uitwerking heeft. De zanger ‘begrijpt’ wat hij voelt en de lesmethode kan met onderliggend feitenmateriaal nog duidelijker uitgelegd en gedoceerd worden.

Laten we nu eens kijken wat je nodig hebt voor een mooi klinkende zangnoot.

 handleiding bij je instrument 2

Bovenstaand schema beschrijft wat we feitelijk doen, beter gezegd, wat het lichaam doet om een mooie toon te produceren. Maar het moeilijke van zingen is dat we een deel van de spieren die hierboven gebruikt worden niet bewust kunnen aansturen. Dat we vaak iets anders moeten doen om mogelijk te maken dat die spieren op een juiste manier werken, spannen en ontspannen.
Denk aan de aanwijzing gericht op een goede houding en een lage buikademhaling.

Een goede houding heeft een juiste balans tussen de verschillende spieren die nodig zijn om je staande te houden. Een goede houding zorgt direct voor een juiste in- en uitademing, zorgt er ook voor dat je hoofd ontspannen op je nek kan staan en je kaak en tong niet onder spanning staan. Zodat jij een mooie ontspannen aa – oo – oe kan produceren en een hele zin op één adem kan zingen.

Samengevat: als je meerdere noten achter elkaar vrij en soepel van toon wilt zingen moet je een juiste houding aannemen zodat het lichaam zijn werk kan doen. En dan is het belangrijk dat je als zanger voelt en hoort en je een voorstelling kan maken hoe het apparaat werkt. En dat de gebruikte lesmethode jouw ‘onderzoeken en ervaren’ kan koppelen aan de feiten waardoor het zingen en het ontwikkelproces aan alle kanten wordt ondersteund.

Wil jij je zangstem verbeteren, hoge noten zingen met gemak, een zanglijn op één adem uitzingen dan helpt het als je weet wat er feitelijk gebeurt maar zal je dat ook elke keer opnieuw moeten terugkoppelen naar hoe het klinkt en hoe het bij jou voelt.

Zingen is een prachtig instrument. Wil je het goed leren bespelen zorg dan dat je de tijd neemt, geduldig bent en veel in de praktijk oefent. Ik beloof je dat je dan met heel veel plezier je stem kunt ontwikkelen en de prachtigste stukken kunt zingen.

Succes en als je vragen hebt laat het me weten, ik help je graag.

Karin

­