­

Blog

Ik was onlangs uitgenodigd om een workshop te geven met het thema ‘Laat je horen in je ondernemerschap’ en dan tevens gekoppeld aan zingen. Een interessant thema.

Voor mij betekent ‘laat je horen’ de ruimte innemen om mij te laten horen, uit durven spreken wat ik belangrijk vind en waar ik voor sta. Laat je horen betekent ook dat ik er vanuit mag gaan dat de ander naar mij wilt luisteren, geïnteresseerd is in wie ik ben en wat ik te vertellen heb.
Onderliggend betekent ‘laat je horen’ dat ik weet wie ik ben, dat ik mijn eigen mogelijkheden en beperkingen ken. Dat ik opensta voor nieuwe dingen leren, dat ik durf te vragen, dat ik durf het niet te weten. Dat ik om kan gaan met kritiek en niet bang ben om fouten te maken en sorry te zeggen.

Laat je horen is altijd in ontwikkeling.
Laat je horen is mijn persoonlijke thema. Voor mijn ondernemerschap betekent het dat ik mijn onzekerheden onder ogen moet zien. Dat ik ze boven tafel moet houden zodat ze me niet onderuit kunnen halen. Dat ik mijzelf serieus neem, dat ik erken waar ik goed in ben maar ook waar ik mijzelf kan verbeteren. Dat ik mijn nek durf uit te steken en dat ik een nee kan accepteren.

In de workshop kwamen de volgende uitspraken naar voren: ‘laat je horen geeft mij levensenergie’, ‘ik word er blij van, het geeft verbinding, vrijheid’. ‘Laat je horen doe ik vanuit een eigen behoefte, vanuit eigen kracht en kwetsbaarheid’.
Maar ‘je laten horen’ werd ook als spannend ervaren, het heeft een risico in zich: dat je teveel ruimte inneemt, dat je niet begrepen wordt, dat mensen je zullen afwijzen, dat je misschien overheersend bent, dat je teleurstelt.

Laat je horen in het zingen
Als je zingt loop je bovengenoemde risico’s natuurlijk al helemaal, dat maakt zingen zo spannend. Dat spannende en kwetsbare voel ik zelf ook nog elke dag en voor mij is de enige manier om ermee om te gaan, elke keer opnieuw mijzelf de ruimte geven om fouten te maken en weer opnieuw te beginnen. En te voelen dat ongeacht wat een ander ervan vind, ik heel blij van zingen word.

In de workshopgroep wordt zingen als een spannend iets ervaren en tegelijkertijd ook als heel fijn: samen klinken, samen creëren, ontspannend, de focus naar binnen en tegelijkertijd in verbinding met de ander. Spelen en experimenteren en elke keer opnieuw mogen beginnen.

Zingen en ondernemen, het gaat om balans vinden
Zingen, je laten horen, ondernemen, het blijft een kwestie van balans zoeken. Met het risico dat je je soms overschreeuwt, met de noodzaak om te focussen en te investeren in jezelf, met de uitnodiging om creatief te zijn en te experimenteren en met de enorme voldoening die het geeft als ‘het lukt’ en je voelt dat je in verbinding bent met je eigen krachtige stem.
Laat je horen!

­