­

Blog

Laatst was ik op een verjaardag en daar kwam de stiltekamer ter sprake: een bijzondere kamer, helemaal geluidsdicht, zo stil dat je je eigen bloed kunt horen suizen, het zou bijna beangstigend zijn om daar alleen te zitten.

Ik ben niet zo vaak op een plek waar het echt helemaal stil is, nu ik dit schrijf hoor ik de klok tikken. Het is behoorlijk hard aan het waaien, ik hoor de bomen, het gesuis van de wind, het klappen van de ramen. Mijn armband tikt tegen mijn laptop en mijn man is net de studio ingegaan om nog wat gitaar te spelen, alles behalve stilte dus.

Toch hoor ik daaromheen wel stilte, de stilte in mij, de stilte tussen mijn in- en uitademing door.
De stilte in mijn hoofd, in mijn gedachten, de stilte als opeens de gitaar stil valt. Ik raak verstild, mijn lichaam voelt stil, ontspannen en gefocust, alsof alles in slow motion gaat, alsof ik even in een ander universum zit. Heerlijk. En dan is het weer voorbij, de bel gaat en ik ben weer terug in het hier en nu.

yoga2

Afgelopen zondag waren we met een groepje op de heide voor de mindfulness workshop: mindful in de natuur. Met op de achtergrond het geluid van pratende dames, onder mij het gekraak van de takjes op de grond, rondom mij het gekwetter van de vogels was ik mij extra bewust van mijzelf, alsof er een soort stiltevacuüm om mij heen trok. Een hele prettige ervaring.

Vanuit de stilte kan ik mijzelf laten horen

Lange tijd was ik gewend mijn oren en mijn aandacht alleen maar naar buiten te richten, te luisteren naar anderen, wat moet ik doen, hoe hoort het, wat wordt er van mij verlangd en verwacht? Aandacht aan mijzelf geven, luisteren naar mijzelf, dat vond ik erg moeilijk. Ik heb nu gemerkt dat ik, door de stilte op te zoeken, beter oor en aandacht heb gekregen voor mezelf en daardoor uit kan spreken waar ik behoefte aan heb, wat ik belangrijk vind, waar ik voor sta.

Boom met bloemen

Zoek de stilte in jezelf op, zorg dat je luistert naar jezelf zodat je de ander kan zeggen wat jij wilt, wat jij belangrijk vind. Of het nu thuis is in je gezin, met je vrienden, op je werk, of op het podium.
Waar dan ook! Luister naar jezelf en laat je horen.

Klankschaal

Zo zorg je dat je de stilte kunt horen:

Neem je voor om elke dag tenminste één keer 3-minuten ‘aandacht voor stilte’ in te bouwen.
Je kunt dat doen door op je mobiel of horloge een timer in te stellen die je elke dag een signaal geeft voor je 3-minuten stilte. Je kunt ook met jezelf afspreken dat je tussen de verschillende activiteiten door een paar minuten aandacht voor stilte hebt.

Begin met aandacht brengen naar hoe je zit of staat, je voeten, je benen, je bovenlijf, je hoofd.
Vervolgens breng je de aandacht naar de adem, naar hoe en waar de in- en uitademing je lichaam doet bewegen.
Neem de tijd en ga pas verder als je een aantal keren je in- en uitademing bewust gevolgd hebt.

Breng dan de aandacht naar buiten naar de geluiden om je heen.
Wat valt je op: harde of zachte klanken, langdurend of kort, veraf of dichtbij, hoog of laag, scherp of vaag. Je hoeft niet te interpreteren, wees je bewust, markeer het en laat dan het geluid weer gaan.

In het begin zullen sommige geluiden, schuurmachines, druk autoverkeer, tikkende klokken, geluiden die maar door blijven gaan, op je irritatieklier werken maar naarmate je de oefening vaker zult doen verzeker ik je dat je deze geluiden steeds minder zult gaan horen en dat de stilte steeds meer hoorbaar wordt.

Succes,
Karin

Ps. Kan je wel wat hulp gebruiken met aandacht geven aan jezelf en je laten horen?
Er zijn verschillende momenten in de week en in de maand dat ik in de groep werk met meditatie en mindfulness, hulpmiddelen om aandacht te geven en bewust te worden van wat er in en om je heen gebeurd. Daarnaast is het ook mogelijk om individuele begeleiding aan te vragen.

Stilte meditatie: elke maandag en donderdag van 8.45-9.15u in praktijk Piith in Bussum
Vrij entree

Mindfulness workshop: losse workshop 1x per 5/6 weken, in praktijk Piith in Bussum.
Klik hier voor info en data

Individuele begeleiding op afspraak, 06-29165460

­