­

Blog

Ken je dat spelletje, dat je geen ja of nee mag zeggen, of geen uh. Kinderen vinden het vaak leuk om dat spel met je te spelen. Ze zijn er erg goed in, heel geconcentreerd en slim zetten ze een val voor je uit, dat het woord toch uit je mond glipt. Vaak gebeurt dat als je net lekker in je verhaal zit, je gaat een beetje ontspannen en dan oeps, toch ‘ja’ gezegd. Gelach en we spelen het nog een keer.

Ken je dat, dat je iets niet mag zeggen, iets waar je je voor schaamt, waar je onzeker over bent, waarin je gefaald hebt, een geheim. Je kunt het je niet permitteren dat het uitgesproken wordt, mensen zouden eens denken, dit mag niemand weten, je zou nergens meer veilig zijn. En dus stop je met ontspannen praten, ben je in gezelschap altijd wat op je hoede, trek je je wat terug. En hoe langer dit duurt hoe belangrijker het wordt dat je je mond houdt.

De meeste mensen ervaren niet het geheim maar wel de gevolgen
Ik zie mensen in mijn coaching praktijk die kleine en grote geheimen met zich mee dragen. Ze doen het allemaal op hun eigen manier, de een zorgt dat hij zich nooit echt verbindt, de ander vermijdt feestjes, sommige mensen houden het eronder door veel te eten of te drinken. De meeste mensen ervaren het niet dat ze een geheim met zich meedragen maar hebben wel last van de gevolgen. Ze merken dat ze in intieme relaties moeilijk communiceren, dat ze snel en vaak onterecht boos worden, dat ze last hebben van hun lijf, dat ze op het werk niet voor zichzelf kunnen opkomen.

Een geheim is als een putje dat verstopt is. Als je het putje gaat ontstoppen komt er eerst alleen maar prut omhoog en als het lang heeft vast gezeten, een stank, vieze smurrie.
Een geheim verstopt. Het, de adem, de communicatie, de liefde.
Het is belangrijk om alles voorzichtig te ontwarren, in een veilige omgeving, zonder oordeel. Zodat het daarna weer kan doorstromen.

M komt bij mij als ze rond de 65 is. Ze woont hier nog niet zo lang en vindt het moeilijk om contact te maken met leeftijdgenoten. Terwijl ze daar wel behoefte aan heeft.
“Ik durf niets te zeggen, mijn stem trilt en het voelt alsof ik ga huilen. Ik ben bang dat ik ga praten en dan niet meer wil stoppen maar die mensen kennen me niet, wat zullen ze wel niet denken.” De angst van M is dat ze haar grote geheim, haar verleden, zomaar zal delen met onbekenden. Het is niet alleen de angst voor de schaamte maar ook de bezorgdheid voor de ander, wat moeten zij er mee, daar hoort het niet. Wat zij eigenlijk zoekt is een plek waar haar verleden, met al zijn pijnlijke en angstige emoties, veilig gedeeld kan worden. Dan zal er weer ruimte komen en kan zij op een prettige manier nieuwe contacten opbouwen.

Een gespannen lichaam houdt emoties vast
In de coachingsessies kijk je naar wat er is, wat je belemmert in het hier en nu en hoe je dat graag anders zou willen in de toekomst. Veelal kijk je dan naar wat je meedraagt uit het verleden. Je onderzoekt de gedachten, de kritische stemmen die commentaar leveren op wie je bent en hoe je je gedraagt. Je onderzoekt de emoties en wat je aan spanning voelt in je lichaam.
Het lichaam is een bijzondere graadmeter, ze voelt zelfs emoties van lang geleden. Begrijpelijk dat we vaak in ons hoofd blijven, want sommige emoties zijn pijnlijk om te voelen, dat willen we niet. En toch is dit onderzoek belangrijk, het is de enige manier om het putje weer te laten doorstromen. Het is de enige manier om weer in contact te komen met wie je bent. Zodat je weer vrij en zonder geheimen de toekomst in kunt.

Heb je naar aanleiding van dit blog een vraag, herken je dit en of heb je behoefte aan begeleiding bij jouw onderzoek neem dan contact met mij op.

Karin

­