­

Blog

Het begint met de adem
Natuurlijk adem ik al de hele dag, maar bij zingen gebruik ik de adem bewust en dat levert mij twee dingen op: een diepe inademing, laag in de onderbuik, en een intensieve inademing waar de zuurstof naar mijn, tot diep in het lichaam verstopte cellen gestuurd wordt.

Gaat je inademing gewoonlijk wat oppervlakkig in en uit, voor het zingen adem je diep in, onderin de buik. Wist je dat deze buikademhaling eigenlijk veel minder inspanning kost dan de hoge borstademhaling, waar veel meer spieren bij gemoeid zijn? Als je de buikademhaling eenmaal kunt toepassen bij zingen zal je deze ook gaan gebruiken in het dagelijks leven, dat levert je niet alleen veel meer ontspanning op, ontspannen spieren, maar zal ook gaan zorgen voor een rustiger hartritme en een lagere bloeddruk.
Ook de intensiteit waarmee je inademt is van belang. Bedenk maar eens dat je van top tot teen staat te zingen, de gedachte alleen al zorgt dat je hele lichaam van verse zuurstof wordt voorzien.

De zintuigen
Zingen is niet alleen een fysieke maar ook een mentale ervaring. Als ik zing staan mijn zintuigen op scherp: ik luister, zing ik wel de juiste toon, ben ik in tune met de anderen, ik voel, waar gaat de adem naar toe, zijn mijn lippen wel getuit, o ja, ook even kijken wat ik zing en wat de dirigent aan het zwaaien is, en, waar gaat de tekst eigenlijk over, ik leef me in, ik voel de sfeer van het lied.
Zingen, en musiceren, blijkt dus ook goed voor je te zijn omdat het verschillende gebieden in de hersenen met elkaar laat samenwerken. Wist je dat zingen, musiceren en ook luisteren naar muziek ervoor zorgt dat we langer fit blijven? Elke keer als we zingen activeren we het brein, dat zorgt dat de neurale paden die zijn aangelegd om dingen te doen en om te onthouden ‘aangelegd’ en goed begaanbaar blijven, misschien blijven we zo wel langer jong?!

Zingen houdt stress buiten de deur
Terwijl je zingt zal je je er heus niet altijd bewust van zijn maar je ziet dat er op fysiek en mentaal niveau erg veel voor je aan het werk is. Dat zorgt voor een ontspannen gevoel in je lichaam, maar ook in je geest, wat je helder en alert houdt, wat energie geeft en zorgt voor een voldaan en tevreden gevoel.

Dus ja, ik denk dat zingen goed voor je is!

Karin

Ik ben benieuwd naar jouw ervaring, wil je het me mij delen?

Ps. Ik weet dat zingen niet altijd fijn en geweldig is, dat het ook een strijd kan zijn, als het niet gaat zoals je wilt. Misschien herken jij dat, laat het me weten in een persoonlijk bericht.

 

­