Waarom iedereen kan zingen!

zangleerling2

Dat is nogal een opening, ik weet het, maar ik denk dat iedereen kan zingen, kan leren zingen!

In mijn hoofd zie ik nu al mensen nee schudden, een aantal omdat ze al jarenlang te horen krijgen dat ze maar beter hun mond kunnen houden, en een paar anderen omdat ze direct gaan denken in kwaliteit, mooi of lelijk, goed of slecht, maar zo ver was ik nog niet (en ga ik ook niet!).

Iedereen kan leren zingen, uiteindelijk is het een instrument wat je kunt leren bespelen.
Ik weet natuurlijk ook dat je voor het ene instrument meer talent kunt hebben dan voor het andere.
Zo kan ik zeggen dat ik een zeker talent voor zingen heb en dat talent heb kunnen ontwikkelen maar dat ik dat stukken minder heb voor piano (of heb ik dat niet ontwikkeld?!)
En zo heeft de ene zanger een buitengewoon prachtig geluid, al gratis van zichzelf, en heeft de ander zanger een mooie stem maar niet opvallend.

Maar nogmaals, ik wil het niet over hebben over mooi of lelijk en goed of slecht. Dat is namelijk een van de redenen waarom de eerste helft van de nee-schudders denkt dat zij niet kan zingen.
Zij zijn ooit een keer beoordeeld en dat oordeel is negatief uitgevallen, en daarna hebben ze besloten zich nooit meer te laten horen. Zonde!

Waarom is zingen zo fijn
Zingen is een manier om je te uiten, en wel op een speciale manier, nog geeneens vanwege de tekst, dat komt eigenlijk later pas. Als je zingt dan borrelt er als het ware diep van binnen iets naar boven, dat wil eruit, dat wil gehoord worden. Het heeft energie, ruimte, emotie, is fysiek voelbaar, ik noem het altijd een feestje. Het moet, mag als een feestje voelen en terwijl ik het opschrijf sta ik van binnen alweer te springen.

Bij zingen komen er een heleboel dingen samen:

  1. Een prettige sensatie in je lichaam. Jouw lichaam is jouw instrument en voor dat instrument heb je energie nodig, maar je krijgt er ook energie van, van top tot teen zeg maar.
  2. Zingen helpt om je adem te laten stromen. Hoewel het uiteindelijk ook gaat over ademsteun en het goed gebruiken van de ademhalingspieren, stroomt de adem in eerste instantie gewoon zelfstandig in en uit, als onderdeel van jouw dagelijks leven.
  3. Zingen gaat gepaard met emoties voelen. Eigenlijk doet de muziek dat, die doet als het ware de emoties omhoog trillen. Waar tekst een cognitief ding is, zijn melodie en ritme veel meer een voel ding, dat beleef je. En als je het over voelen hebt dan kom je bij emoties.

In mijn adem zitten mijn emoties, dus als ik zing, en dus uitadem, komen daarbij ook mijn emoties mee naar buiten. Erg heilzaam dus, dat zingen!

Zingen is gezond

Vaak loopt het juist vast op bovenstaande punten, en krijgen mensen het gevoel dat ze niet kunnen zingen. Herken jij dat?
Misschien heb jij minder gevoel met je lichaam, omdat je meer denker dan ‘voeler’ bent.
Of zit jouw adem veel te hoog en stroomt deze helemaal niet als vanzelf in en uit.
Misschien ben jij iemand die niet ‘zijn hart op de tong draagt, of het achterste van zijn tong laat zien’ terwijl je, als je gaat zingen, wel gevraagd wordt om je mond open te doen en je te laten horen.
Dit kunnen redenen zijn dat jouw stem niet als vanzelf tot klank komt en jij dus het gevoel krijgt dat je maar beter je mond kunt houden.

Gelukkig is het allemaal te leren en kan iedereen uiteindelijk zingen!

Ik geef je een paar tips zodat je gelijk kunt beginnen:

  1. Begin met een positieve mindset, jij kunt ook zingen, misschien gaat het niet vanzelf maar je kunt het leren!
  2. Stel je open, wees nieuwsgierig, er valt een heleboel te ontdekken.
  3. Ben je een sportief type dan ken je vast wel het gevoel van energie als je bijvoorbeeld lekker aan het hardlopen bent, voetbalt of aan het tennissen bent, een balans tussen spanning en ontspanning. Stel je voor dat je gaat zingen met die energie en met die focus, voel je het?
  4. Durf ‘gek’ te doen, beetje gekke bekken trekken, gekke geluiden maken, zo warm je de spieren in je gezicht en je stembanden alvast op.
  5. Zingen is ooit begonnen in de kerken, er waren nog geen microfoons en de voorganger moest zich toch verstaanbaar maken. Door de klinkers in de woorden wat langer aan te houden en de natuurlijke intonatie, hoogte en laagte in de gesproken zin, wat nadrukkelijker te doen ontstond als het ware het zingen. Met een mooi gedicht kan jij al beginnen.
  6. Voor je begint met zingen eerst even lekker uitademen op pfffff, voel je dat je adem na deze pfffff als vanzelf weer naar binnen stroomt?
  7. En ga nu lekker zingen, begin met een rustige melodie, niet te hoog en niet te laag. Denk weer aan de energie die je voelt bij het sporten, beweeg eventueel je armen, je schouders, je benen als je daar spanning voelt. Spanning rond je keel kan je oplossen door je kaak te bewegen, te happen of door lekker je tong uit te steken. Denk niet aan goed of slecht en mooi en lelijk, voel alleen maar: je bent aan het zingen!

Veel plezier!

Floralialaan 41 | 1402 NJ | Bussum

06-29 16 54 60

info@karinbrunt.nl

 

 

Fotografie: Nicole Veldhuis & Marianne Ulrich

Blijf op de hoogte en schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Invalid Input
Invalid Input
Invalid Input
Wat zijn jouw interesses?
Invalid Input

Top