Mindfulness

Mindfulness gaat over ‘meer aanwezig zijn bij je ervaring van het moment’ of zoals Jon Kabat- Zinn heeft gedefinieerd ‘mindfulness is gericht aandacht geven in het hier en nu zonder te (ver)oordelen.’

Dat betekent in de praktijk dat je mindfulness elk moment van de dag kunt beoefenen.
Vanaf het moment dat je ‘s morgens opstaat, je ontbijtje eet, je dagelijkse routine dingen doet, tot het uitdoen van het leeslampje naast je bed ‘s avonds laat.

Mindfulness gaat dus over bewustwording. Bewustwording van hoe jij je dagelijkse dingen doet en ervaart, hoe jij bewust bent van wat er om je heen gebeurt, hoe jij omgaat met stress en ongemakkelijke gevoelens. Hoe bewuster je hiervan wordt hoe meer rust je gaat ervaren in jezelf en in je dagelijkse leven. Zodat je weer kunt genieten van wat er is in plaats van te hunkeren naar iets wat misschien nooit gaat komen.

In de mindfulness beoefening doorloop je een aantal thema’s:

  • bewust worden van je automatische piloot
  • opmerken van je reactie op aangename en onaangename situaties
  • aandacht voor je gedachten, gevoelens en interpretaties

Deze thema’s zet ik in bij de training speciaal voor musici: mindful musiceren, en bij de losse mindfulness workshops, geschikt voor iedereen, van beginneling tot ingewijde.

Top

Deze site maakt gebruik van cookies. Deze worden gebruikt om de site goed te laten werken en de bezoekersaantallen bij te houden. Deze gegevens worden niet gedeeld met derden. Lees meer